Moet je zelfverzekerd zijn om goed uit de verf te komen?

“Jee, wat een leuke training zag ik laatst van je voorbij komen. Goed hoor, maar jij bent dan ook heel zelfverzekerd. Dat zou ik ook wel willen.” Zo ging vorige week een gesprek met iemand die ook ooit gecoacht had in het vinden van een nieuwe werkrichting en nu op straat tegenkwam.

Uhm, nou. Niet altijd. En de grap is, dat hoeft ook niet. Natuurlijk is het heerlijk om iets te doen waarvan je zeker weet dat je het kunt en waaraan je vol vertrouwen begint. Ikzelf heb in veel werkzaamheden, trainingen en coachvragen inmiddels zoveel ervaring dat ik weet dat ik ze onder de knie heb en geen twijfels meer ken.

Maar ik stort me ook regelmatig in iets nieuws en dan is er van zelfverzekerdheid nog niet altijd direct sprake. Maar je zelfverzekerd voelen en zelfverzekerd handelen zijn twee verschillende dingen. Zo weet ik van mezelf dat ik bijna altijd veel beter in iets ben dan ik me voorstel. Dat ik de lat vaak te hoog leg en dat ik wat ik kan nogal vanzelfsprekend vind.

mier vlad

De krachtigste versie van jezelf worden en ………. blijven, kan dat?

Na een flink aantal mensen getraind en gecoacht te hebben op het thema ‘beter uit de verf komen’, ‘jezelf meer laten zien’ en ‘de krachtigste versie van jezelf worden’ weten mijn collega Gwen en ik zo langzamerhand welke bezwaren er vooraf bij veel deelnemers leven.

Niet zozeer de angst om iets anders te worden of doen overheerst, maar vooral de angst om daarbij iets kwijt te raken. Kan je krachtig en met overtuiging opereren én tegelijkertijd vriendelijk, echt en empathisch blijven? Kun je je eigen grenzen bewaken en tegelijkertijd collegiaal, behulpzaam en benaderbaar blijven? En kun je jouw ideeen vol verve naar voren brengen en tegelijkertijd luisteren naar anderen en open staan voor hun ideeën.

bokshandschoenen arisa chattasaZomaar een greep uit de vragen die we krijgen. En het antwoord is: ja, dat kan! Keer op keer laten onze deelnemers zien dat als je van nature vriendelijk, empathisch, collegiaal, behulpzaam en/of benaderbaar bent dat niet snel zult verliezen. Ook niet als je meer voor jezelf opkomt, grenzen stelt, meer ruimte inneemt, meer overtuigt raakt van je eigen kwaliteiten en je minder aantrekt van kritiek. Of beter gezegd van vermeende kritiek.

Soms krijg je juist antwoorden als je geen vragen stelt.

Vragen stellen, ik hou ervan. Of het nou aan mezelf, een klant, mijn zoon of een vriendin is. Een goeie vraag levert veel op aan inzichten, helderheid, aha-momenten en voeding voor beslissingen.

Maar deze zomervakantie herontdekte ik ook weer eens de kracht van geen vragen stellen. Van met totaal iets anders bezig zijn dan dat waar je wellicht een vraag over hebt: wat voor werk wil ik doen?, ga ik door met mijn relatie?, hoe krijg ik meer klanten?, hoe word ik meer gezien?, hoe verander ik ,,,,,,?

loosdrechtseplas

 

 

 

 

 

 

Zo was ik van de zomer op een plek waar ik al van jongs af aan kom. En deed niets anders dan spelen met mijn zoon, neefjes en nichtjes, praten met mijn zussen, zwemmen, over het water staren en non-fictieboeken lezen (aanrader; Wees Onzichtbaar van Murat Isik).

Als er iets is wat veel van mijn klanten tegenhoudt om een stap op weg naar verandering te zetten, is het wel het idée dat het een geweldige verandering moet zijn. Een verandering die groots en meeslepend is en die helemaal past bij hun innerlijke drive en missie.

perfecteplaatje

 

 

 

 

 

 

 

Maar veel mensen hebben werkelijk geen flauw benul wat die is. Waar ze interesse in hebben, nieuwsgierig naar zijn, plezier aan beleven, warm voor lopen, wel eens zin in zouden hebben of wat ze belangrijk vinden in het leven, ja. Dat weten ze wel.

Maar om daar nou woorden als passie, purpose, hartewens of missie aan te hangen? Dat gaat ze veel te ver.

‘In je element’ blijk je soms op de raarste momenten

Soms krijg je op de meest onverwachte momenten een sprankje te zien van waar jij in je element bent. Zo klein soms dat het je nauwelijks opvalt. Zo had ik een tijdje terug ineens een ingeving voor de promotie van mijn training ‘Hoe kom ik beter uit de verf?’. Terwijl ik de laatste spullen van mijn verbouwing opruimde.

De lege verfblikken brachten me op een idée: de flyer aan een roerstokje! En zo ontstond een promotiemiddel dat met veel enthousiasme werd ontvangen. Simpel, maar doeltreffend. En het maakte me weer eens bewust van wanneer ik in mijn element ben: als ik iets kan maken waarbij mijn gedachten de vrije loop mogen gaan, als het resultaat ‘mooi’ wordt en ik helemaal in het werk op kan gaan, de tijd vergeet.

roerstokje

 

 

 

 

 

 

 En dat is precies wat ik ook ervaar als ik trainingen ontwikkel of anderen daarbij help. En als ik aan het trainen of coachen ben. Als ik klanten vraag wanneer zíj in hun element zijn, vinden ze dat lang niet altijd eenvoudig om te benoemen. Of ze zeggen alleen dingen uit hun privéleven te weten “waar je niks aan hebt op je werk”. En dat is zelden waar.

Subcategorieën

Ontvang mijn gratis e-boek

'Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent'

E-book ipad cover; "Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent"

Meld je hier aan voor het gratis e-boek en ontvang automatisch Karianne's Tips en Inspiratie.

 
 
 

Jouw gegevens verstrek ik nooit aan anderen en je kunt je eenvoudig weer afmelden.

Facebook