Maakt moeiteloos jou moedeloos en hoe dat anders kan?

Afgelopen zomer gaf ik samen met collega-ondernemer Sacha Kramer twee dagen lang een frisse blik op knagende vragen van (aanstaande) ondernemers. Een vraag die veel terug kwam was:

'ik hoor vaak dat ondernemen moeiteloos moet gaan, hoe komt het dan dat ik het best een zware klus vind?'

foto

 

Na enig onderzoek ontdekte ik dat er nogal wat verwarring bestaat over de term moeiteloos. En daarom soms eerder moedeloos maakt dan aanmoedigt. 

En dat kan anders.

 

Moeiteloos wordt regelmatig voorgespiegeld als: 'zonder moeite', 'als vanzelf' of 'lekker achterover leunend'. Een idee krijg je gaandeweg vanzelf helder voor ogen, producten of diensten verkopen zichzelf en klanten komen massaal op jou af zonder daar ogenschijnlijk veel voor te doen. En als dat niet zo is doe je iets goed fout.

Geen wonder dat veel mensen niet eens durven te beginnen aan het realiseren van hun plan of droom of vroegtijdig opgeven. Het idee dat je makkelijk en snel succesvol moet zijn, verlamt velen.

Is de term moeiteloos dan helemaal onzinnig? Nee, dat zeker niet. Je kunt het jezelf makkelijker maken en ondernemen moeiteloos laten voelen. Uit mijn interviews met dromers die succesvolle doeners werden en mijn eigen ervaring kan ik je de volgende 5 tips geven.

Tips die ondernemen niet moeiteloos maken maar er wel voor zorgen dat het gaandeweg minder moeite kost en je onderweg vooral veel plezier ervaart.

1. Bied producten of diensten aan waarvan je weet of snel ontdekt dat ze echt van waarde zijn voor anderen en waar je met liefde aan werkt.

2. Zorg voor een financiele basis waardoor je ontspannen kunt ondernemen. Ontspannen zijn overtuigt meer! Ik ken veel mensen die starten met hun plan als ze nog (deels) in loondienst zijn.

3. Zoek steun en aanmoediging. Zeker als je altijd gewend was aan collega's of een leidinggevende kan ondernemen soms eenzaam voelen, doe het niet alleen.

4. Benoem voor jezelf tussentijdse mijlpalen die je een trots gevoel geven. Het is belangrijk om je blij te voelen over wat je al bereikt hebt. Dat is goed voor je motivatie en het gevoel van gemak.

5. Bouw zoveel mogelijk routines in, ook al past dat niet van nature bij je. Hierdoor verlies je weinig energie aan het steeds opnieuw bedenken wat je moet gaan doen.

Maar bovenal: verlos jezelf van het idee dat ondernemen van begin af aan moeiteloos kan gaan. Iets nieuws beginnen vraagt energie, enthousiasme, lef, doorzettingsvermogen, kwetsbaarheid en oefenen met nieuwe vaardigheden. En ja, dat is soms hard werken.

Wil jij ook een keer een frisse blik op jouw knagende vraag? Op donderdag 31 oktober 2013 bundel ik mijn krachten nogmaals met Sacha Kramer. We denken een uur lang met je mee en helpen je verder zodat je weer vol goede moed aan de slag kunt. Dit keer doen we dat met uitzicht over de Loosdrechtse Plassen. Kijk voor meer informatie op www.firmaklaarvoordestart.nl/actie


Ontvang mijn gratis e-boek

'Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent'

E-book ipad cover; "Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent"

Meld je hier aan voor het gratis e-boek en ontvang automatisch Karianne's Tips en Inspiratie.

 
 
 

Jouw gegevens verstrek ik nooit aan anderen en je kunt je eenvoudig weer afmelden.

Facebook