Waarom je die lastige collega nog gaat missen

“Heerlijk lijkt me dat. Helemaal zelf bepalen wat je doet, zonder de lastige vragen of kritische opmerkingen van collega’s of een leidinggevende. Wat een luxe”. Dat hoor ik vaak als ik vertel over wat ik doe. En het is voor veel van mijn klanten een van de redenen om aan de slag te gaan met een eigen plan.

Fotolia 58079638 XSMaar al snel ontdekken ze ook de nadelen. Niemand die met je meedenkt, niemand die jou aanvult, niemand die je houdt aan je afspraken en bovenal niemand die je aanmoedigt of complimenteert. En wat maakt nou dat je dat soms mist?

Niemand weet of kan alles. En dat is maar goed ook, je zou er doodmoe van worden. Je hebt vele talenten, maar soms mis jij een eigenschap die in bepaalde fasen van het realiseren van jouw droomproject heel hard nodig is.

En hoe leuk en motiverend is het om af en toe een positieve reactie te krijgen op wat je doet. De bevestiging van anderen dat je goed bezig bent, stimuleert enorm om door te gaan. En al heb je nog zoveel discipline, als niemand je vraagt of iets af is, ligt uitstel al snel op de loer. Er is zoveel dat tegelijkertijd je aandacht vraagt.

Ga ik je nu vertellen dat je er maar beter niet aan kunt beginnen, het zelfstandig realiseren van een droomplan? Nee, zeker niet. De voordelen van die lastige, kritische collega kun je zelf creëren. Maar hoe dan?

Mensen die te dicht bij je staan, zijn vaak te aardig voor je. Of juist te lastig omdat je weinig feedback van ze kunt verdragen. Of ze begrijpen niet goed wat jij wilt bereiken en waarom. Ze kijken soms meer naar de gevaren van het plan dan naar wat het jou kan opleveren.

Betere opties die ik zelf heb ervaren en bij anderen positief zie werken zijn:

  • Zoek een buddy met wie je wekelijks telefonisch doorspreekt wat jij die week wilt gaan bereiken, waar je eventueel tegenop ziet en hoe je plannen van de week ervoor zijn verlopen.
  • Stel je eigen Raad van Bestuur samen aan wie jij elk kwartaal laat zien wat je bereikt hebt. De leden zijn positief kritisch en hebben verstand van zaken
  • Zoek steun en aanmoediging bij professionals die je echt verder kunnen helpen
  • Zet af en toe een dagje jouw kritische bril op en kijk heel eerlijk naar wat er werkt en wat niet. Vaak weet je best waar er verbeteringen mogelijk zijn.

Ben jij al aan het realiseren van je droomproject begonnen? En wil je wel weer eens een dagje zo’n positief kritische collega ontmoeten? Geef je dan op voor de eerstkomende Kennis & Kracht-dag.

Of meld je aan voor de workshop 'van Dromen naar Doen'. Deel wat je wilt bereiken, deel wat je nodig hebt en ga naar huis met een schat aan ideeën en inspiratie waar je de volgende dag mee aan de slag kunt.


Ontvang mijn gratis e-boek

'Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent'

E-book ipad cover; "Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent"

Meld je hier aan voor het gratis e-boek en ontvang automatisch Karianne's Tips en Inspiratie.

 
 
 

Jouw gegevens verstrek ik nooit aan anderen en je kunt je eenvoudig weer afmelden.

Facebook