Hoe blijf je positief over je plan?

En dan ben je bijna drie maanden ver het jaar in en heb je lang niet zo veel bereikt als je wilde of hoopte. Het begin van de lente is voor veel mensen een moment waar ze naar uit kijken, maar dat tegelijkertijd confronterend kan zijn. Nog maar een paar maanden om die leuke actie uit te zetten en dan is het alweer zomer. Of erger nog: zomervakantie. Wat gaat de tijd snel. Dit hoor ik op dit moment veel mensen verzuchten.

Fotolia 62891893 XS

En natuurlijk wil je snel. Je kunt niet wachten totdat jouw plan of idee loopt als een trein en alles gaat zoals jij je had voorgesteld. Na het enthousiasme van de begintijd, krijgen velen te maken met een dip. Alle inspanning leidt vaak minder snel tot succes dan je vooraf dacht en hoe houd je dan de moed erin?

 

Tijdens mijn workshop ‘van Dromen naar Doen’ geef ik de deelnemers een opdracht met factoren die bijdragen aan het succesvol realiseren van een droomproject. Eentje luidt: Zie tegenslag als normaal, als iets wat er zo nu en dan bij hoort en waar je veel zinvols van leert. Meestal niet voor iedereen advies waar ze op zitten te wachten.

En toch zie ik dat mensen die er zo naar kijken snel, grote stappen maken. Als je jezelf toestaat om fouten te maken, ondernemen ziet als een leerproces, je oprecht kunt genieten van ontwikkeling en niet alleen bezig bent met het uiteindelijke resultaat, laat je je minder snel ontmoedigen.

En verder, kun je nog meer doen om positief te blijven? Zeker, deze vier tips kunnen je helpen:

  1. Wees alert op de kleinste aanwijzingen dat je goed bezig bent. Een compliment, een vraag om hulp, een aanbeveling
  2. Vergelijk je niet met anderen. Over het algemeen heb je niet de juiste informatie om een eerlijke vergelijking te maken. Je weet niet hoe lang anderen al bezig zijn en in welke omstandigheden ze dat gedaan hebben. Laat staan dat je te zien krijgt hoe goed het écht met anderen gaat.
  3. Neem zo nu en dan even afstand van het realiseren van je plan en kijk er dan weer met een frisse blik naar.
  4. Wees realistisch over wat je in een bepaalde hoeveelheid tijd kunt bereiken. Het is heel normaal dat je drie jaar bezig bent om volledig te kunnen leven van een idee, plan of bedrijf dat je van de grond af opbouwt.

Ben jij benieuwd hoe anderen dat doen en wil je weten welke factoren nog meer bijdragen aan het succesvol realiseren van je droomproject? Kom dan naar de workshop ‘van Dromen naar Doen’. Ontmoet er andere ondernemers, leer elkaars droom kennen en ga naar huis met volop nieuwe ideeën om met je eigen plan vooruit te komen.


Ontvang mijn gratis e-boek

'Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent'

E-book ipad cover; "Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent"

Meld je hier aan voor het gratis e-boek en ontvang automatisch Karianne's Tips en Inspiratie.

 
 
 

Jouw gegevens verstrek ik nooit aan anderen en je kunt je eenvoudig weer afmelden.

Facebook