Hoe je soms meer bereikt door minder te doen

Ben ik voor DOEN? Ja absoluut, nog altijd. Maar óók voor af en toen niets doen of anders doen. Toen ik deze zomer lekker over het water zat te staren, mijn huis opruimde terwijl mijn zoon op de crèche was of op een werkdag in de tuin een boek las moest ik vaak terugdenken aan vorig jaar. Toen zat ik ook met zonovergoten weer heel wat uurtjes binnen op kantoor.

uitzicht loosdrecht

Lang heb ik gedacht dat je het meeste bereikt door hard te werken en veel te doen. Van ’s ochtends vroeg tot ver in de avond bezig zijn met het realiseren van mijn plannen. En ook de eerste twee jaar na de geboorte van mijn zoon was ik rondom zijn verzorging vooral met werk bezig. En werd ik eigenlijk met de dag minder productief.

Het gebrek aan slaap en ontspanning leidde niet alleen tot minder productiviteit, maar ook tot minder creativiteit, denkkracht en oplossend vermogen. Halve dagen zat ik meer informatie te consumeren dan effectief te werken. En zo hield ik mezelf aardig voor de gek. Ik was tenslotte druk bezig. Ik deed wat ik van mezelf verwachtte en dacht dat moest: hard werken ook als je moeder bent van een jong kind.

Tot ik het gewoon niet meer op kon brengen en besloot om het anders aan te pakken. Minder uren werken, meer slapen op ongebruikelijke tijden en veel vaker met een boekje op de bank of beter nog: in het park. Ook nam ik de tijd voor goed eten en bewegen. Wat voelde ik me af en toe lui, maar wat bereikte ik veel!

In de uren dat ik wel aan het werk was deed ik dat met veel meer energie, concentratie en plezier. Blogs vloeiden in korte tijd mijn pen uit en ik kreeg aan een stuk door ideeën voor nieuwe werkvormen, producten en acties. En klusjes die eerst lastig of vervelend waren, voelden ineens meer als hobbels dan als bergen.

Ging dat allemaal vanzelf? Nee, minder doen is soms hard werken. De volgende vijf nieuwe gewoontes hebben mij geholpen:

  • Begin je dag actief in plaats van reactief. De eerste uren ben je vaak het meest helder en geconcentreerd. Doe in die uren werkzaamheden die jou dichterbij je doel brengen, waarvan jij bepaalt dat ze nu nodig zijn. Oftewel: Creëer! Reageer niet op mail en telefoon en nog beter is het om er niet eens naar te kijken.
  • Werk in bundels. Heb je nieuwe producten te ontwikkelen? Doe dat in een paar dagen achter elkaar. Moet je meerdere mensen bellen? Plan een of meerdere beluurtjes in. Plaats je regelmatig tips en inspiratie op sociale media, maak dan eens achter elkaar een lijst waarmee je een tijdje vooruit kunt. Door gebundeld te werken bespaar je jezelf een hoop tijd. Je hoeft namelijk niet steeds opnieuw op gang te komen.
  • Beperk het werken in de avond tot het hoognodige. Rust uit en ontspan, ook als je nog genoeg te doen hebt. Als je overdag een baan hebt en aan het realiseren van een eigen plan werkt in de avonduren, wissel die dan af met vrije avonden. Zo houdt je het zeker langer vol
  • Zorg goed voor je (werk)omgeving. Een opgeruimd huis, lege mailbox, bijgewerkte administratie, schone werkplek, gevulde koelkast etcetera zorgen voor rust in je hoofd. Sta jezelf toe om het bereiken daarvan als onderdeel van je werk te zien.
  • Neem af en toe een middagje vrij, zonder schuldgevoel. Vooral dat laatste is belangrijk. Ga op pad, mooie dingen zien, naar nieuwe omgevingen en laat je inspireren door de dromen en acties van anderen. Grote kans dat jij de dagen erna veel meer bereikt.

Vooral voor ouders met jonge kinderen is minder doen lang niet altijd eenvoudig. En zeker niet in combinatie met het realiseren van eigen dromen, wensen en plannen. Kun jij daar wel wat tips en inspiratie voor gebruiken? Kom dan op zondag 2 november naar ‘Hoezo druk? workshop voor ouders met jonge kinderen’ die ik samen met Lydie van de Laar van Reboottime geef. Je kunt hier lezen wat we gaan .…….. uhh, doen.

Heb jij ook tips om meer te bereiken door minder of anders te doen? Plaats hieronder een reactie, ik lees ze graag.


Ontvang mijn gratis e-boek

'Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent'

E-book ipad cover; "Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent"

Meld je hier aan voor het gratis e-boek en ontvang automatisch Karianne's Tips en Inspiratie.

 
 
 

Jouw gegevens verstrek ik nooit aan anderen en je kunt je eenvoudig weer afmelden.

Facebook