Wat als je na de vakantie niet vooruit te branden bent. Vijf tips.

“Ik had echt heel veel zin om na de vakantie weer aan de slag te gaan. Serieus. Maar het wil nog niet zo lukken. De eerste week ging nog wel, maar daarna: niet vooruit te branden. Het lijkt wel of ik nu minder energie heb dan voor de zomer. Gek he?" Hoe vaak ik deze woorden of iets van die strekking afgelopen week niet gehoord heb van vrienden en klanten. En vaak gepaard met schuldgevoel. Het was een mooie zomer, je hebt een heerlijk land bezocht, eindelijk de tijd genomen om dingen in alle rust te doen en te genieten van familie en vrienden.

vuurkorfDan moet je maar weer eens wat gaan doen toch? En zonder mopperen.

Bij veel van mijn klanten hoor ik hetzelfde terug als we hier over doorpraten. Tuurlijk weet je dat het niet altijd vakantie kan zijn, dat de herfst en winter ook zo z’n charme hebben en dat het zinloos is om je tegen hun komst te verzetten. Je bent toch volwassen. En dus zet je je schouders eronder, en dat kost energie. Erkennen dat je het jammer vindt dat de zomer voorbij is en er bewust afscheid van nemen werkt vaak beter. Dan ontstaat er ruimte voor het nieuwe seizoen en de mooie kanten daarvan.

Daarnaast slaan we vaak een stap over na de vakantie. We pakken de draad weer op waar we gebleven waren. Gaan verder met acties die zijn blijven liggen of die je voor de vakantie gepland had. Maar passen die nog wel? Zijn ze nog nodig? Daar kom je achter door eerst weer even aandacht te besteden aan je motor. Waar doe je het allemaal voor, waar droom je  precies van en waarom. Wat was ook alweer je motivatie om aan een eigen idee of plan te werken. Ga daar eerst naar terug voordat je gaat doen. Anders mis je de brandstof om de motor op de benodigde snelheid te krijgen.

Verder helpt het om niet direct in de hoogste versnelling te beginnen. Je kunt beter een halve dag met energie en aandacht werken dan een hele dag op wilskracht maar zonder echte zin. Als je alleen werkt zoek dan iemand om samen mee op te trekken. Bel elkaar dagelijks kort in de ochtend, spreek uit welke 2/3 taken echt belangrijk zijn. Ga een paar uur aan de slag en laat elkaar daarna weten hoe het is gegaan.

Tot slot nog een laatste tip waarvan ik de herkomst helaas niet meer weet, maar die ik al met veel plezier en effect toepas. Maak een lijst met dingen die jij in de vakantie graag doet. En maak iedere dag ruimte om een van die dingen een kwartiertje te doen. 

Ben jij nog niet aan het concreet maken van je idee begonnen? En lijkt het je fijn om in een groep te werken aan het verhelderen van je droom? Wat wil je precies bereiken en waarom? Met wie wil je graag werken en wat wil je voor anderen betekenen? En hoe ga je het realiseren van je plan aanpakken, wat past bij jou? Op 24 oktober start het programma ‘van goed idee naar startklaar plan’ weer. Je bent van harte welkom om mee te doen en leest hier meer over wat je kunt verwachten.

 


Ontvang mijn gratis e-boek

'Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent'

E-book ipad cover; "Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent"

Meld je hier aan voor het gratis e-boek en ontvang automatisch Karianne's Tips en Inspiratie.

 
 
 

Jouw gegevens verstrek ik nooit aan anderen en je kunt je eenvoudig weer afmelden.

Facebook