Realistisch blijven? Liever niet!

Als jij een mooi idee of een gedurfd plan hebt, heb je het vast wel eens gehoord. “Je moet natuurlijk wel realistisch blijven”. Als mensen het hebben over realistisch blijven bedoelen ze meestal dat iets haalbaar moet zijn. In hun ogen. Begin jij net vol enthousiasme te delen waar je van droomt, ziet je omgeving vooral de bezwaren. Al die onzekerheid, de lef die je nodig hebt, het is heus niet alleen maar leuk, je moet het allemaal alleen doen, je hebt hier geen enkele ervaring mee, enzovoort, enzovoort. Vind je het gek dat je dan geen stappen meer durft te zetten.

 

monsterJe hebt het zelf misschien ook wel eens gedacht: wat ik wil, is niet haalbaar. Of misschien wel, maar niet voor mij. Je kijkt wel eens hoe anderen het doen en die lijken allemaal zoveel verder en meer te weten. Wat heb jij daar nou nog aan toe te voegen? Wat mij betreft kan het in de beginfase van je plan niet onrealistisch genoeg. Groot dromen en er op los fantaseren is juist enorm belangrijk. Het maakt helder waar jij echt blij van wordt, waar je moeite voor wilt doen en waar je in gelooft. Allemaal brandstof om van dromen naar doen te komen, acties te verbinden aan wat je bedenkt en door te zetten als het nodig is.

Je kunt het een beetje vergelijken met het op zoek gaan naar een nieuw huis of een nieuwe baan. Dan helpt het ook niet om bij voorbaat al je wensen over boord te gooien. Misschien is een huis met tuin op het zuiden, twee verdiepingen, een badkamer met bubbelbad, aan de rand van de stad, met uitkijk over een weiland en vlakbij een station niet zo makkelijk te vinden, maar het bestaat vast.  En als je een nieuwe baan zoekt, doe je dat dan met de energie en motivatie die je nodig hebt als je bij voorbaat alles wat jij belangrijk vindt laat varen? Ik denk van niet.

Waarom zou je de droom opgeven voordat je onderzocht hebt wat er mogelijk is en de tijd hebt genomen om op je pad te laten komen wat je echt graag wilt. Onderzoek, experimenteer, leer, praat met anderen, groei en wees flexibel als dat nodig is. Gaandeweg zul je wellicht merken dat je aanpassingen moet doen aan je oorspronkelijke plan of dat het nog veel gekker en groter kan dan je dacht. Ik heb zelf al heel wat dingen bereikt langs een andere weg dan ik bedacht had en op een ander moment en dat zie ik ook bij mijn klanten. Wat je kunt bedenken, kun je uitvoeren, zo blijkt vaak.

3 tips die helpen om groot te blijven dromen:

  1. Zoek inspiratie. Lees verhalen van anderen die een grote droom hadden en die nu succesvol hebben gerealiseerd. Denk bijvoorbeeld aan het verhaal van Boyan Slat. Hoe zou zijn omgeving hebben gereageerd toen hij vertelde dat hij twee miljoen nodig had voor een prototype van een apparaat waarmee hij de oceanen plasticvrij wil maken. Die twee miljoen is inmiddels ruim binnen via crowdfunding. Net als een prijs van de Verenigde Naties.
  2. Zie jouw droom als een wegwijzer en niet als een lat. Het is je intentie om die droom te realiseren, maar je mag gaandeweg natuurlijk aanpassingen doen. Omdat ze nodig zijn of omdat je het wilt. Jouw droom fungeert als eikpunt, als het stipje op de horizon. Jouw droom helpt je bij het houden van koers, het maken van keuzes en behouden van energie.
  3. Tem je innerlijke criticus. Onze hersenen zijn getraind om ons te behoeden voor potentieel gevaar. En alles wat tot een teleurstelling kan leiden is zo’n gevaar. Het realiseren van een droom kan mislukken. En dus zaait je hoofd graag twijfel over wat je met je hart wilt. Maar die twijfels zijn maar zelden waar. Niet alleen kun je veel meer dan je denkt, je kunt ook best een teleurstelling verwerken of blij zijn met wat er wél lukt.

 

Over dromen gesproken. Vanaf januari 2015 voeg ik een bijzondere tweedaagse workshop toe aan mijn aanbod: The Desire Map. Het programma is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van de Canadese Danielle Laporte en door haar persoonlijk ontwikkeld. De workshop helpt je om erachter te komen wat jij echt belangrijk vindt in je leven en hoe jij je wilt voelen. Welke doelen zijn in lijn zijn met jouw verlangens en welke wegen passen bij wie jij bent?. Je leest er hier meer over.


Ontvang mijn gratis e-boek

'Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent'

E-book ipad cover; "Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent"

Meld je hier aan voor het gratis e-boek en ontvang automatisch Karianne's Tips en Inspiratie.

 
 
 

Jouw gegevens verstrek ik nooit aan anderen en je kunt je eenvoudig weer afmelden.

Facebook