Wat ik leerde van een boterham met kaas en chocopasta

Ik zie mezelf graag als ruimdenkende moeder die haar kind volop laat spelen en onderzoeken. En toch, en toch. Als je een peuter hebt van drie, krijg je wel eens verzoeken die de wenkbrauwen doen fronzen. Of erger:  een ‘nee, dat kan niet’ uitlokken. Zo ook vorige week toen de ontbijtbestelling tot mij kwam: een boterham met kaas en chocopasta , mam. En dat op mijn nuchtere maag na slechts een uurtje of zes slaap.

boterham

 

 

Een boterham met kaas en chocopasta, mam.

 

 

 

 

Nog niet helemaal wakker dus, maar toch bij machte om net op tijd op mijn tong te bijten. Want, waarom niet? Razendsnel passeerden enkele vragen de revue. Is het gevaarlijk? Doe je er iemand kwaad mee? Heb ik het wel eens geprobeerd? Nee. Een prima keuze dus. Misschien niet heel gebruikelijk, of lekker in mijn ogen, maar wat maakt het uit. Mijn zoon genoot.

Grappig genoeg had het feit dat ik de ochtend zo begon een onverwacht effect op de rest van de dag. Ideeën die ik normaal gesproken naar het rijk der fabelen had verwezen, kregen een eerlijke kans. Vragen als: Waarom kan het wel? Wie zegt dat? Is dat zo? Hoe kan het wel? leverden verrassende antwoorden op. En uitkomsten die ik niet had voorzien.

En zo lopen we een hoop mogelijkheden mis.

Onze kennis en ervaring geeft ons een hoop moois, maar maken het soms ook lastig om onbevangen en onbevooroordeeld tegen zaken aan te kijken. Veel plannen en ideeën worden al bij voorbaat afgedaan als onzinnig of onhaalbaar. Is het niet door degene die ze maakt of bedenkt dan wel door de omgeving. En zo lopen we een hoop mogelijkheden mis.

Hoe vaak denk jij negatief over jouw plan of de manier waarop jij jouw doelen wilt bereiken? En is dat behulpzaam? Zou je graag wat positiever willen oordelen over jouw ideeën en die van anderen? Dan kunnen de volgende tips je helpen:

  • Besluit dat je vanaf nu elk idee bestempelt als een in potentie goed idee en de moeite van het onderzoeken waard.
  • Ga eens na wat op eerdere momenten in je leven een onhaalbaar plan of idee leek, maar achteraf een heel goed idee bleek te zijn.
  • Stel jezelf kritische vragen als je toch een negatief oordeel hebt over een idee. Vragen als: Hoe weet je dat? Kan het ook anders zijn? Waarom niet? Wat staat me tegen? Wat als het wel kan?
  • Ga actief op zoek naar mensen wiens aanpak bij jou weerstand op roept, bijvoorbeeld via hun blogs. Wat kun je van ze leren? Waar confronteren ze je mee? Wat spreekt je wel aan in wat ze doen? Wat zou je best willen, maar durf je niet?
  • Benoem voor jezelf altijd wat er positief was aan een idee of wat je ervan geleerd hebt als een idee toch niet werkte zoals je gehoopt had.

Nu vraag je je wellicht af of ik die boterham met kaas en chocopasta ook zelf heb geprobeerd?

Jazeker.

 

Wil je mijn artikelen voortaan automatisch ontvangen? Schrijf je dan hier in voor mijn tips en inspiratie, dan ontvang je ook de e-cursus ‘In 12 stappen op weg van dromen naar doen’


Ontvang mijn gratis e-boek

'Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent'

E-book ipad cover; "Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent"

Meld je hier aan voor het gratis e-boek en ontvang automatisch Karianne's Tips en Inspiratie.

 
 
 

Jouw gegevens verstrek ik nooit aan anderen en je kunt je eenvoudig weer afmelden.

Facebook