Waar ik in mijn bedrijf niet zonder bleek te kunnen

Of het komt omdat ik al lang trainingen geef in het onderwijs, een kind heb op de basisschool of vlak voor de zomervakantie jarig ben: Meer dan in december heb ik in juli de behoefte om terug te kijken op het jaar en plannen te maken voor in september.

2 bekertjes fris


 Ik kijk met een goed gevoel terug. Het leven en ondernemerschap dat ik vijf jaar geleden voor ogen had, krijgt steeds meer vorm. Individuele coachklanten weten me te vinden en ik krijg bij meerdere organisaties voet aan de grond om mijn kennis op het gebied van trainen en coachen te delen. Ik geniet ervan dat ik anderen via verschillende wegen kan laten groeien en bloeien. Want dat dat toch echt mijn 'core business', grootste kracht en missie is, daar ben ik van overtuigd.

En natuurlijk moet je af en toe een beetje geluk hebben en helpt het economisch tij, maar ik heb wel degelijk een aantal voorwaarden geschapen waardoor ik dichterbij mijn ideaal kwam. Voorwaarden waar ook jij wat aan kunt hebben als je een droomplan wilt realiseren.

1. Misschien een hele voor de hand liggende, maar ik zie vaak dat het hieraan ontbreekt. Je moet noodzaak hebben om je plan te realiseren. Of dat nou financiele noodzaak is of mentale, dat maakt niet uit. Ik was zelf de eerste jaren van mijn moederschap eigenlijk heel gelukkig zonder werksucces. Ik had voldoening en zingeving genoeg.

Daarnaast was ik als een slimme meid op mijn moederschap voorbereid en had ik goed gespaard. Pas na een aantal jaar kreeg ik weer echt behoefte aan professionele groei en ook het leegrakende potje hielp om in beweging te komen. Noodzaak en werkelijk verlangen vormen samen een drijvende kracht.

2. Focus. Of het nu door de vermoeidheid of het gebrek aan wezenlijke interesse kwam, een paar jaar lang was ik echt totaal niet doelgericht. Ik was snel afgeleid en richtte me dan weer eens op dit en dan weer eens op dat. Ik was te weinig zelf aan het creëren en veel aan het consumeren wat anderen deden. 

Inmiddels heb ik een aantal heldere keuzes gemaakt en zit er meer lijn in wat ik doe. Over mijn focus in de komende jaren vertel ik je meer na de vakantie.

3. Zelfvertrouwen. Toen ik me vijf jaar geleden ging bezighouden met het begeleiden van mensen met een droomplan, wist ik meer dan genoeg om ze te helpen, maar daar was ik zelf nog niet helemaal van overtuigd. In het begin leidde dat tot de behoefte om nog meer te leren, maar dat hielp weinig. Simpelweg heel veel met mensen werken, ontdekken wat je waarde is voor anderen en al doende een beetje bijleren bleken veel effectiever. Werken aan je zelfvertrouwen levert vaak meer op dan het uitbreiden van je kennis.

4. Samenwerking. De eerste jaren als ondernemer heb ik heel veel alleen uitgevogeld en daarna via online trainingen. Heel makkelijk om vanachter je computer nieuwe kennis te vergaren, maar het omzetten ervan in effectieve stappen is dat lang niet altijd. Ik ging pas met sprongen vooruit toen ik ging sparren met ondernemers die een paar stappen verder waren en ik feedback kreeg op wat ik deed én niet deed. Samen kom je echt verder en geeft ook nog eens veel plezier.

Ook leverde het uiteindelijk geld op door dingen uit te besteden waar ik niet goed in was of die me bergen energie kosten. Wat me brengt bij mijn laaste punt.

5. Energie. Misschien wel de belangrijkste van allemaal. Om iets te veranderen in je leven, nieuwe doelen te bereiken, heb je energie nodig. Alhoewel ik niet de gedachte aanhang dat succes moeiteloos moet komen, geloof ik wel in zacht werken. Dat wil zeggen, werken aan je doelen, terwijl je ook tijd neemt om goed voor jezelf te zorgen en energie te behouden. Je kunt nu eenmaal niet zo creatief, doortastend, helder, intuitief en flexibel zijn als je oververmoeid bent.

Pas toen ik meer rust nam, ging sporten, op tijd mijn bed in dook en vaker afstand nam van mijn bedrijf kreeg ik veel meer ideeën en voelde ik me veel enthousiaster over waar ik mee bezig was. Ook kon ik meer aanwezig zijn bij wat ik deed. Reden ook om de komende drie weken helemaal niets te doen in mijn bedrijf, maar lekker te genieten van de buitenlucht, samen zijn met familie en vrienden, uitgebreid koken en dutjes doen in het gras.

Ik hoop dat jij daar ook de tijd en ruimte voor neemt en wens je nog een heerlijke zomer.


Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment

Ontvang mijn gratis e-boek

'Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent'

E-book ipad cover; "Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent"

Meld je hier aan voor het gratis e-boek en ontvang automatisch Karianne's Tips en Inspiratie.

 
 
 

Jouw gegevens verstrek ik nooit aan anderen en je kunt je eenvoudig weer afmelden.

Facebook