Hoe Sacha Kramer droomt én doet
Eens in de zoveel tijd interview ik een dromer die ook een doener is. Over haar wensen, acties, successen, hindernissen, overwinningen, kansen, mijlpalen, lessen, opbrengsten en alles wat je verder tegenkomt bij het realiseren van een droomplan.
Deze keer is collega en vriendin Sacha Kramer aan het woord: omdat ze een stoer plan heeft dat ik graag onder de aandacht breng bij mijn lezers en volgers. In het dagelijks leven is Sacha coach en helpt ze creatieve ondernemers bij het realiseren van hun zakelijke doelen. Ik ontmoet haar tijdens een lunch in Amsterdam en krijg antwoord op de volgende vragen:
Kun je vertellen wat je van plan bent?
Op 22 mei vertrek ik voor een vrijwilligersproject 10 dagen als reporter naar de Filipijnen. Dat doe ik voor de organisatie ‘Mensen met een Missie’. Met 5 andere reporters ga ik op bezoek bij verschillende projecten die zij ondersteunen en ontmoet mensen, vaak lokale helden, die zich inzetten voor bijvoorbeeld mensenrechten of landrechten.. De bedoeling is dat ik hun bijzondere maar ook heftige verhalen deel met mensen in Nederland.
De reis start in Manilla bij een project voor vrouwen die te maken hebben met enorm slechte arbeidsomstandigheden. Zij worden geholpen bij het vinden van alternatieve middelen van bestaan. We gaan naar de kust waar arme boeren en vissers worden verdreven van hun land voor een enorm industriegebied. Deze mensen hebben te maken met landjepik, omkoping en gedwongen huisuitzettingen. Die mensen gaan we ontmoeten en we helpen mee op het land.
Verder gaan we naar een project voor ecotoerisme: dat klinkt mooi, maar wat betekent dat voor de bewoners? Door over de reis te schrijven en presentaties te geven na thuiskomst, krijgen deze mensen hier in Nederland een gezicht. Ik zal tijdens de reis ook verslag doen via Facebook en mijn website: http://www.postuitdefilipijnen.nl. Daarnaast wil ik mijn volgers mee laten denken over vragen.
Ik ga dit project doen omdat ik het belangrijk vind om in contact te zijn met mensen die een totaal ander leven hebben dan ik. Wat kunnen wij hier van hen leren en wat kunnen wij hen bieden? Dit om mijn eigen blik en die van anderen te verruimen. Ik denk dat het daarvoor nodig is om af en toe dingen te doen die buiten je comfortzone liggen maar wel bij je passen. Dit is iets dat ik ook graag aan mijn kinderen mee wil geven.
Hoe lang had je dat plan voordat je de eerste stap zette?
Het zal al lang in mijn hoofd om iets te gaan doen in het buitenland voor een goed doel, maar ik had de goede vorm nog niet gevonden. Ik wilde niet mijn hele leven en dat van mijn gezin op z’n kop zetten. De afgelopen jaren ben ik bezig geweest met wat echt bij mij past, ook in mijn werk en bedrijf. In loopbaangesprekken kwamen steeds twee woorden terug: moderne welzijnswerker en ontdekkingsreiziger. Ook vrienden noemen mij avontuurlijk. Dat avontuurlijke zag ik in mijn leven op dit moment niet terug en daar wilde ik meer naar gaan leven. Toen ik een artikel over Mensen met een Missie las, wist ik het meteen ‘Dit wil ik doen!’
Wat zeggen anderen over je plan?
De reacties zijn enorm positief, mensen vinden het stoer en inspirerend. Er is één familielid die het heel onverstandig vindt: alle aandacht moet gaan naar een stabiel inkomen. Je gezin achterlaten voor zoiets gevaarlijks is onverstandig. Ik snap deze gedachte goed. Zowel mijn man als ik zijn nieuwe dingen aan het opzetten. Het is nu niet het beste moment om veel vrijwilligers uren te maken en te investeren in een reis. Maar zo is er altijd wel een reden om niet te gaan. Te druk met werk, te kleine kinderen, niet voldoende vrije dagen noem maar op. Als ik blijf wachten tot het ideale moment dan is de kans groot dat het er nooit van komt. Nu komt deze mogelijkheid voorbij, dus nu is ook het moment om deze kans te pakken.
Daarnaast heb ik me verdiept in het gevaar dat de reis kan opleveren. We gaan naar gebieden met een positief reisadvies en reizen met mensen die het land goed kennen. Zo brengen we ook een courtesy calls aan lokale bestuurders. Dat zijn beleefdheidsbezoeken: een symbolische kennismaking en een maatregel rondom veiligheid.
Wat doe je om je plan te realiseren?
De bedoeling is dat ik de reis zelf financier en veel tijd steek in het vertellen van het verhaal op mijn manier. Om mijn reis financieel mogelijk te maken en om betrokken volgers te creëren laat ik de reis sponsoren via crowdfunding. Daardoor bouw ik ook een publiek op dat me tijdens de reis kan volgen.
Ik heb ontdekt dat je over crowdfunding strategisch moet nadenken. Ik doe het via een eigen site. Dit is een bewuste keuze. Er zijn veel eenvoudigere mogelijkheden waar ook veel voor te zeggen is. Mijn plan is om achteraf een White paper te schrijven met tips en trics voor persoonlijke crowdfunding. Zo kan ik anderen laten delen in mijn proces. Iedereen die me financieel steunt krijgt dat White paper en maakt natuurlijk ook de reis met mij mee. Ook neem ik vragen en perspectieven van mijn volgers mee. Zo wil jij, Karianne, graag weten waar mensen in de Filipijnen hun geluk uithalen. Een mooie vraag. Ik ga kijken of ik die beantwoord kan krijgen.
Waar verheug je je op?
Ik kijk vooral enorm uit naar het werken op het land bij de boeren en vissers. Ik hoop dat ik daar live verslag van kan doen, maar ik heb al begrepen dat daar nauwelijks internet is. Waar ik enorm benieuwd naar ben maar ook heel spannend vind is dat we ook een bezoek gaan brengen aan de gevangenis waar we in gesprek gaan met politiek gevangenen.
Wil je meer weten over de reis van Sacha of haar steunen en volgen? Kijk dan op
Loop je zelf rond met een plan of een veranderwens, maar weet je niet goed hoe je die vorm kunt geven? Zet dan een eerste stap en maak een afspraak voor een gratis verhelderingsgesprek via Skype. Ik help je graag op weg. Je kunt hier zelf een afspraak inplannen of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met een voorstel voor een ander tijdstip.
Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment