Hoe Social Media Wijs droomt én doet
Elke twee maanden interview ik een dromer die nu ook een doener is. Over wensen, acties, successen, hindernissen, overwinningen, kansen, mijlpalen, lessen, opbrengsten en alles wat je verder tegenkomt bij het realiseren van een droomplan.
Deze keer zijn Thijs van de Reep en Linda Vonhof van Social Media Wijs aan het woord. Linda en Thijs kennen elkaar uit hun tijd bij ING, waar ze beiden lange tijd werkzaam waren als leidinggevende en marketeer. Op het moment dat hun functies werden opgeheven, kwam de vraag ‘wat wil ik nou echt?’ bij allebei prominent naar voren. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen & kennis en ervaring met marketing, internet en sociale media op een positieve manier delen met kwetsbare groepen was wat ze deelden. En zo ontstond het idee voor Social Media Wijs. Ze gingen op 1 juli 2011 van start en kozen vol overtuiging voor het onderwijs als doelgroep.
Ik ontmoet ze in hun kantoor in Amsterdam en krijg antwoord op de volgende vragen:
Kunnen jullie in het kort vertellen welk plan jullie hebben gerealiseerd?
T. Social Media Wijs laat kinderen en jongeren zien hoe ze sociale media in hun voordeel kunnen inzetten en hoe ze deze media kunnen gebruiken om doelen te bereiken. We zijn in vrij korte tijd bekend geworden in het onderwijsveld. We hebben bij de start van ons bedrijf veel exposure gekregen met onze korte film ‘ De digitale uitdaging in het onderwijs’ en het ‘Positief Sociale Media Protocol’
L. Ons viel op dat het thema mediawijsheid tot dan toe vooral gericht was op de gevaren en negatieve kanten van (sociale) media. Wij benadrukken vooral de kracht en de voordelen. Sociale media bieden talloze mogelijkheden om te leren, communiceren en profileren. Wat ons uniek maakt is dat we ons uitsluitend richten op het onderwijs met een voor alle partijen geïntegreerde aanpak: we werken tegelijk met leerlingen, docenten, ouders en directies.
Hoe lang hadden jullie het plan voordat jullie de eerste stap zetten?
T. Daar heeft niet lang tussen gezeten. Binnen 2 maanden zijn we echt iets gaan doen.
L. We hadden meteen het idee dat niet alleen wij heel enthousiast zijn over een positieve kijk op sociale media, maar dat daar ook behoefte aan is binnen het onderwijs. Dat blijkt ook, want we zijn nu twee jaar bezig en behalen de doelen die we onszelf gesteld hebben. We hebben ook geluk gehad dat Hyves al snel partner wilde worden en een medewerker van Deloitte het helemaal zag zitten. Dergelijke sterke partners geven je ‘credibility’ en hierdoor openen deuren wat makkelijker voor een nieuwkomer in de branche.
Wat is jullie persoonlijke drijfveer, waarom willen jullie dit heel graag?
L. Rechtvaardigheid is het eerste woord dat in me opkomt. Ik vind het heel fijn om te ondernemen met een product dat maatschappelijk relevant is en dat we óók jongeren kunnen helpen die van huis uit weinig of geen mediawijsheid meekrijgen.
T. Ik heb eigenlijk altijd al zelfstandig ondernemer willen worden. En om dat nu te zijn door kinderen voor te bereiden op de toekomst maakt het extra mooi. Scholen en ouders laten door gebrek aan kennis en ervaring soms kansen liggen. Ik mag mijn kennis en ervaring nu delen met groepen die daar nog jarenlang plezier van hebben.
Welke kleine stappen kunnen jullie mensen aanraden? Wat voor tips hebben jullie?
T. Kijk eerst waar je goed in bent, leg heel veel contacten, drink veel koffie, probeer dingen uit en durf je neus te stoten. En kijk of je elkaar aanvult als je met iemand samenwerkt. Wees je er van bewust dat je als ZZP’er vaak maar een deel van het jaar omzet kunt maken.
L. En ook heel belangrijk: houd jezelf niet voor de gek. Stel het niet mooier voor en kijk eerlijk naar je kwaliteiten. Focussen en kiezen hebben voor ons ook heel goed gewerkt. En je moet zelf wel overtuigd zijn van je idee om anderen mee te krijgen. Partners van naam kunnen goed helpen om serieus genomen te worden. Af en toe een stap terug doen en feedback vragen van meerdere mensen is ook heel zinvol. En durf te vragen, mensen helpen graag.
Voor wiens hulp, advies of inspiratie zijn jullie nog altijd dankbaar en waarom?
L. Roos van Vugt heeft ons een vliegende start gegeven. En Helen den Held, destijds directeur van de Deloitte Fair Chance Foundation, heeft veel betekend door ons te betrekken bij hun Impact Day en door onze film te sponsoren. Verder hebben we ons idee zelf alle aandacht en energie gegeven. We hebben heel veel uitgezocht en met mensen gesproken. Zo kregen we steeds scherper wat we wilden.
Welke struikelblokken hebben jullie moeten overwinnen om het plan te realiseren?
T. Je moet leren omgaan met onzekerheid en daar ook het thuisfront in meenemen. Die ervan overtuigen dat het goed komt, is soms lastig.
L. Ik vond ook het moment waarop we moesten beslissen om door te gaan of terug te vallen op de herstelregeling van het UWV best spannend. Toen waren er wel al tekenen van succes, maar het bewijs was er nog niet. Je moet soms risico’s nemen.
Wat is er zo geweldig aan het leven dat jullie nu leiden?
T. Ik krijg enorm veel voldoening van mijn werk. We zetten een proces in gang over een onderwerp waarmee wij ons nauw verbonden voelen. Een leerkracht die zegt van fervente tegenstander naar voorzichtige voorstander van sociale media te gaan, is heel mooi. En het is fijn om zo flexibel te zijn. Daardoor is het goed te combineren met een druk gezin. En je bent overal eindverantwoordelijk voor.
L. Het is super om direct resultaat van je werk te zien dat ook nog eens maatschappelijk relevant is. En ik vind het fantastisch om met alle bedrijfsprocessen bezig te zijn, dat maakt het heel afwisselend.
Op welke vraag uit de begintijd hebben jullie nu antwoord?
T. Welke niche kiezen we, op welke groep gaan we ons richten? Maar ook: hoe bieden we ons product aan en hoe komen we in contact met nieuwe klanten?
L. Oorspronkelijk hadden we het idee veel rechtstreeks met leerlingen te werken, maar nu geven we steeds meer trainingen aan docenten die onze programma’s weer doorgeven aan de leerlingen. En dat juichen we alleen maar toe, want zo worden de kennis en vaardigheden over een belangrijk thema als sociale media structureel ingebed in de school.
Wil je meer weten over Thijs of Linda en hun bedrijf, kijk dan op www.socialmediawijs.nl of volg ze op Twitter via @SocialMediaWijs
Heb jij zelf een mooi plan en ben je door het lezen van dit interview geïnspireerd om dat concreet te maken? Dan is het programma 'van goed idee naar startklaar plan' wellicht iets voor jou. Je leest er hier meer over.
Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment