Hoe Karianne Djoyoadhiningrat droomt én doet

Elke maand interview ik een dromer die nu ook een doener is. Over wensen, acties, successen, hindernissen, overwinningen, kansen, mijlpalen, lessen, opbrengsten en alles wat je verder tegenkomt bij het realiseren van een droomplan. De laatste tijd kom ik steeds vaker mensen tegen die graag een eigen idee of plan zouden willen ontwikkelen binnen hun bestaande werkverband.

Daarom is deze keer is Karianne Djoyoadhiningrat-Hol van aan het woord. Zij richtte vanuit het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) het kwaliteitsmerk Biologie Plus School op. Ze is een mooi voorbeeld van iemand die laat zien hoe je ondernemerschap vanuit een vast dienstverband tot een succes maakt.

Ik ontmoet haar bij het NIBI in Utrecht in en krijg antwoord op de volgende vragen:

Kun je in het kort vertellen welk plan je bezig bent te realiseren?

Mijn doel is om er voor te zorgen dat er van de 7500 basisscholen in Nederland minimaal tweehonderd Biologie Plus School worden. Scholen die zich profileren op de volgende vijf gebieden: Voeding, Gezondheid, Duurzaamheid, Natuur en Milieu.

Je wordt een Biologie Plus School zodra jouw school een leerplan biologie heeft van groep 1 tot en met 8. Wij trainen leerkrachten in een tot drie jaar om dit leerplan vorm te geven. Leerlingen leren ontdekkend en onderzoekend over vele verschillende concepten uit de biologie door die te koppelen aan hun eigen beleving en leefwereld. Scholen waarvoor die stap te groot is kunnen op een minder intensieve manier deelnemen.

Hoe lang had je het plan voordat je de eerste stap zette?

Dat liep een beetje gelijk op met een idee van onze directeur om vanuit het NIBI met een kwaliteitskeurmerk voor basisscholen te komen. Ik gaf zelf het idee van Biologie Plus School handen en voeten en zette het direct om in concrete acties. Ik mag het helemaal zelf vorm geven, uitdragen en ook mankracht inzetten.

Wat is je persoonlijke drijfveer, waarom wil je dit heel graag?

Ik wil helpen een nieuwe generatie op te leiden die kritisch en bewust is. Die keuzes maakt op basis van kennis en ervaring. Hoe ga je om met jezelf, anderen en je leefomgeving? Ik denk dat ik dat wel van huis uit heb meegekregen: kritisch zijn en met liefde voor je omgeving. Dat geef ik heel graag door.

Welke kleine stappen kun je mensen aanraden? Wat voor tips heb je?

In een soortgelijke situatie ben je wel sterk afhankelijk van het vertrouwen dat je krijgt van een leidinggevende. Ik kreeg dat gelukkig van begin af aan, maar je kunt het ook opwekken. Door je doel helder te maken, de mogelijke resultaten overtuigend te verwoorden en meer te doen dan er van je verwacht wordt.

Ik vind ook de documentaire over Ricardo Semmler heel geschikt om te laten zien waar ondernemerschap en eigen verantwoordelijkheid binnen een dienstverband toe kunnen leiden. Verder zou ik zeggen: start, stop met praten, ga doen. Niet alles hoeft in een keer perfect, dus durf fouten te maken.

Voor wiens hulp, advies of inspiratie ben je dankbaar en waarom?

Zoals gezegd, mijn baas ben ik dankbaar voor de vrijheid en het vertrouwen. En mijn zeer creatief van geest zijnde man, waarmee ik heel goed kan sparren. Verder is er hier een heel team van collega’s waarop ik terug kan vallen.

Welke struikelblokken heb je moeten overwinnen om het plan te realiseren?

Ik kan eerlijk gezegd helemaal niets bedenken.

Wat is er zo geweldig aan het (werk)leven dat je nu leidt?

Ik ben bezig met iets goeds voor de wereld van nu en in de toekomst, dat geeft veel voldoening. Verder mag ik werken in een hele prettige sfeer en hierin ook nog eens ondernemend zijn. Ik kan zelf iets maken, creëren en ontwikkelen en daar word ik heel blij van.

Hoe maak jij jezelf en je plan zichtbaar?

Dat doen we op veel verschillende manieren. Ik heb een eigen website voor Biologie Plus School, er verschijnt viermaal per jaar het nieuwsblad Biologie Plus bij alle basisscholen gratis op de mat en iedere twee weken versturen we een digitale nieuwsbrief met tips en les ideeën. Sinds zes jaar organiseren we ook een conferentie speciaal voor leerkrachten in het basisonderwijs die hard groeiende is. Verder ben ik de sociale media meer en meer aan het inzetten, dus je kunt wel zeggen dat we veel doen om onze zichtbaarheid te vergroten.

Op welke vraag uit de begintijd hebben jullie nu antwoord?

Waar worden de basisscholen, mijn klanten, blij van? Wij weten waar ze concreet behoefte aan hebben op het gebied van biologieonderwijs en durven altijd te blijven vragen naar hun wensen. Want behoeften veranderen zo op zijn tijd en verschillen per school en per persoon.

Wat betekent je werk voor anderen?

Ik maak het leerkrachten makkelijker om te gaan doen.

 

Wil je meer weten over Karianne en de Biologie Plus School, kijk dan op www.biologieplusschool.nl of volg ze op Facebook via www.facebook.com/BiologiePlusSchool

 


Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment

Ontvang mijn gratis e-boek

'Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent'

E-book ipad cover; "Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent"

Meld je hier aan voor het gratis e-boek en ontvang automatisch Karianne's Tips en Inspiratie.

 
 
 

Jouw gegevens verstrek ik nooit aan anderen en je kunt je eenvoudig weer afmelden.

Facebook