Hoe Helen Sumter droomt én doet
Elke twee maanden interview ik een dromer die ook een doener is. Over wensen, acties, successen, hindernissen, overwinningen, kansen, mijlpalen, lessen, opbrengsten en alles wat je verder tegenkomt bij het realiseren van een droomplan.
Deze keer is Helen Sumter aan het woord. Helen is initiatiefnemer van Bedrijvige Vrouwen. Ze studeerde culturele antropologie en werkte vanaf 2003 in een drukke baan bij een internationale vrouwenorganisatie. In 2006 nam ze van de ene op de andere dag ontslag en startte een feestbedrijf.
Tijdens een periode van ziekte kreeg ze meer behoefte aan maatschappelijke inhoud. Op het schoolplein van haar dochters bracht ze vaak al verschillende groepen samen. Groepen die eerder soms nogal langs elkaar heen leefden. Met dat talent ging ze verder aan de slag. Openheid en verbinding vormen de rode draad in de projecten diversiteit en de culturele projecten die ze nu aangaat. Met Bedrijvige Vrouwen, een netwerk van vrouwelijke ondernemers uit Amsterdam, laat ze zien bij wie je vlak in de buurt terecht kunt voor een dienst of product. We spreken elkaar op mijn kantoor en ik krijg antwoord op de volgende vragen:
Kun je in het kort vertellen welk plan je bezig bent te realiseren?
Ik ben met Bedrijvige Vrouwen een community aan het bouwen via een website. Een plek waar lokaal zichtbaar wordt welke expertise er is. Een plek waar vrouwelijke ondernemers altijd en overal informatie, kennis en opdrachten kunnen uitwisselen. Een platform ook waarop ondernemers zich aan elkaar kunnen verbinden en zich kunnen presenteren met hun bedrijf. Fysiek tijdens netwerkbijeenkomsten en online via de website en ook op facebook.
Hoe lang had je het plan voordat je de eerste stap zette?
Ik ben in maart 2012 echt begonnen, maar dat verliep allemaal heel organisch. Eerst in kleine kring wat mensen over het idee vertellen en zo steeds verder uitgebouwd.
Wat is jouw persoonlijke drijfveer, waarom wil je dit heel graag?
Ik wil dat mensen een open blik hebben en dat er naar mijn dochters gekeken wordt om wie ze zijn en niet om wat ze zijn. En mensen laten zien dat hun situatie niet voor iedereen geldt. Sommige ondernemers starten vanuit een andere positie als jij. Het is goed om daar oog voor te hebben.
Welke kleine stappen kun je mensen aanraden? Wat voor tips heb je?
Zet een plan in fases op papier en praat met anderen. Neem de tijd om relaties op te bouwen en persoonlijke aandacht te geven. Weet dat het tijd kost om je plan te realiseren. Dingen hoeven ook niet meteen perfect. Het is een proces, het wordt gaandeweg beter, dus begin. De luxe om je plan ‘ooit’ nog eens uit te voeren heb je misschien niet.
Voor wiens hulp, advies of inspiratie ben je nog altijd dankbaar en waarom?
Mijn man is coach, trainer en adviseur en hij vormt de optimistische factor en geeft ook heel zinvol strategisch advies.
Welke struikelblokken heb je moeten overwinnen om het plan te realiseren?
Spreken voor groepen en hulp vragen heb ik moeten leren. Dat vond ik in het begin heel spannend, maar doe ik steeds makkelijker
Op welke vraag uit de begintijd hebben je nu antwoord?
Is hier behoefte aan, delen anderen mijn behoefte?
Wat heb je nodig om verder te groeien, waarmee kunnen mensen je helpen?
Een zakelijk, financieel persoon die ingangen heeft bij sponsoren en bedrijven waardoor het plan kan verduurzamen. Dan kunnen we de ondernemers die bijvoorbeeld workshops geven op een event ook betalen.
Wil je meer weten over Helen en haar bedrijf, kijk dan op www.sumpro.nl of op www.bedrijvigevrouwen.nl
Heb jij zelf een mooi plan en ben je door het lezen van dit interview geïnspireerd om dat concreet te maken? Dan is het programma 'van goed idee naar startklaar plan' wellicht iets voor jou. Je leest er hier meer over.
Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment