Waarom kleine stappen je wél vooruit helpen

Niks is zo lastig voor mensen als veranderen. Veranderingen die anderen je opleggen roepen het meeste weerstand op, maar ook veranderingen die je zelf graag wilt, zijn niet altijd makkelijk te realiseren.

foto schoentjesMisschien heb je net als ik het fenomeen ‘goede voornemens’ al een tijdje afgeschaft. Meestal vragen die om een grote verandering in gedrag die al na een paar weken niet meer vol te houden is. En daarmee loop je de kans dat je te ontmoedigd raakt om zelfs maar een klein stapje in de goede richting te zetten.

In mijn gesprekken met mensen merk ik vaak dat ze zich schuldig voelen dat ze maar geen stappen zetten op weg naar het realiseren van hun droomproject. Ze vinden het echt een mooi idee en anderen durven het toch ook, waarom zij dan niet? Ze zouden hun plan zo graag succesvol realiseren, maar als ze heel eerlijk zijn vinden ze het ook behoorlijk spannend om er aan te beginnen.

Vaak blijken heel normale twijfels en onzekerheden tot die angst om te beginnen te leiden. Kan ik het idee wel tot een succes maken en zitten anderen wel op mij te wachten? Maar ook: kan ik het met regelmaat volhouden en kost het niet verschrikkelijk veel tijd?

Vorig jaar las ik voor het eerst over het Japanse fenomeen Kaizen: op weg naar een gewenste verandering of te bereiken doel steeds de kleinst mogelijke stap zetten. Een stap waarvan jij en je hersens nauwelijks doorhebben dat je hem neemt. Je hersens spelen namelijk een cruciale rol bij het niet willen veranderen. Ze waarschuwen je voor de mogelijk negatieve gevolgen, dus moet je ze een beetje om de tuin leiden.

Als je elke dag een kleine verbetering aanbrengt in je gedrag, verander je je leven zonder automatische angstreactie van je hersenen. Grote veranderingen komen tot stand door kleine stapjes te nemen in de richting van je doel. De kunst is dus om alle acties die je je voorneemt op te splitsen in nog kleinere voornemens.

Een paar voorbeelden van Kaizen: Wil je minder snoepen? Begin met het weggooien van de eerste hap. Wil je minder geld uitgeven? Haal om te beginnen één voorwerp uit je winkelwagentje voor je naar de kassa gaat. Wil je een opgeruimder huis of werkplek. Zet iedere dag 5 minuten de wekker en ga iets opruimen.

Dit lijken kleine stapjes die veel te traag tot je uiteindelijke doel leiden, maar het tegendeel is waar. De stappen zullen zo klein voelen dat ze niet veel moeite kosten om iedere dag te zetten Je houdt je hersenen een beetje voor de gek en ontwikkelt met gemak een nieuwe gewoonte. Daarna kun je de stappen steeds ietsje groter maken.

Zelf heb ik de waarde van Kaizen recent ervaren door een maand lang iedere dag 1 vraag te bedenken voor mijn Twitter- en Facebookvolgers. Gevolg is dat ik nu een hele lijst heb en dat ik er dagelijks spontaan vragen bij bedenk.

Wat zouden de kleinst mogelijke stapjes zijn in een stap die jij dit jaar wilt gaan zetten? Ik lees je reactie heel graag hieronder. Je kunt meer over het onderwerp lezen in het boek: De kunst van Kaizen van Robert Maurer.

Wil je een keer met me sparren over het kleiner maken van jouw stappen? Maak dan een afspraak voor een gratis telefonische meedenksessie van 30 minuten via deze link.

 


Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment

Ontvang mijn gratis e-boek

'Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent'

E-book ipad cover; "Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent"

Meld je hier aan voor het gratis e-boek en ontvang automatisch Karianne's Tips en Inspiratie.

 
 
 

Jouw gegevens verstrek ik nooit aan anderen en je kunt je eenvoudig weer afmelden.

Facebook