Dromen, niet durven, maar toch doen.

Kan jij mij helpen om mijn angsten te overwinnen? Ik heb het idee dat die mij tegenhouden om mijn droomproject te realiseren en ik ben nog niet eens echt begonnen. Met deze vraag kwam Jorien een tijdje terug bij me. Een vrolijke, sprankelende vrouw van net dertig met een prachtig idee. Ze is zeker niet mijn enige klant die aangaf wel eens bang te zijn.

Fotolia 59419269 XSAls je jarenlang een droom hebt gekoesterd, is het zetten van concrete stappen soms behoorlijk spannend. Nu ga je er achter komen of je kunt realiseren wat je voor ogen hebt, wat anderen er van vinden en of ze er voor willen betalen. Angst geeft aan dat er iets op het spel staat, dat je iets kunt verliezen. Maar ook dat er veel te winnen valt.

Ik weet hoe het is om je angstig te voelen. Als kind was ik bijna overal bang voor: in het zwembad springen, mensen opbellen, naar feestjes gaan en niet te vergeten: voor clowns. Ook later heb ik nog vaak iets met lood in mijn schoenen ondernomen. Meestal ingegeven door verlegenheid en angst om controle kwijt te raken.

Het veel gebezigde ‘over je angst heenstappen’, ‘je angst wegpraten’ of ‘positief denken’ hielpen mij totaal niet. Allemaal gaven ze mij toch vooral het gevoel dat je eigenlijk niet bang mag zijn. Dat mijn angsten stom, irreeel en onnodig waren. Een oordeel dat ik er zelf aanhing, maar allerminst hielp.

Inmiddels vinden veel mensen wat ik doe dapper, stoer en eigenzinnig. Ben jij nou nooit bang dat het niet lukt, hoor ik vaak. Maar natuurlijk. Je eigen weg gaan, jezelf zichtbaar maken, je laten beoordelen, nieuwe dingen uitproberen en een zeker bestaan opgeven, is heel spannend. Maar ook uitdagend en vervullend.

En hoe zit het dan nu met mijn angsten? Sinds ik ze neem voor wat ze zijn, mezelf niet veroordeel om het feit dat ik af en toe iets best eng vind en ze van mezelf niet hoef te overwinnen, verdwenen ze als sneeuw voor de zon. Accepteren in plaats van wegduwen bleek voor mij zeer effectief. De verbazing bij Jorien toen ik haar vertelde dat ze haar angsten wellicht helemaal niet hoefde te overwinnen was groot.

Sinds die tijd past ze met succes de volgende tips toe:

  • Geef jezelf toestemming om bang te zijn
  • Onderzoek hoe je een actie voor jezelf makkelijker kunt maken
  • Wees gerust bang, maar doe toch wat nodig is
  • Wees trots op elke lastige stap die je zet

Wil jij ook een eerste of volgende spannende stap zetten op weg naar het realiseren van je droomproject en zou je wel wat steun kunnen gebruiken? Maak dan een afspraak voor een gratis telefonische meedenksessie via deze link.


Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment

Ontvang mijn gratis e-boek

'Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent'

E-book ipad cover; "Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent"

Meld je hier aan voor het gratis e-boek en ontvang automatisch Karianne's Tips en Inspiratie.

 
 
 

Jouw gegevens verstrek ik nooit aan anderen en je kunt je eenvoudig weer afmelden.

Facebook