Hoe Abel Rijnen droomt én doet

Elke twee maanden interview ik een dromer die nu ook een doener is. Over wensen, acties, successen, hindernissen, overwinningen, kansen, mijlpalen, lessen, opbrengsten en alles wat je verder tegenkomt bij het realiseren van een droomplan. 

Deze keer is Abel Rijnen van Abeltje.org aan het woord: een online winkel voor bijzondere, hoogwaardige vintage kledingstukken, tassen, riemen, schoenen en woondecoraties . Abel was hiervoor Campaign & Sales manager bij ABN AMRO. Daar nam ze in juni 2012 ontslag en aan het eind van hetzelfde jaar lanceerde ze Abeltje.org. Ik ontmoet haar op een mooie locatie op het Westergasterrein in Amsterdam en krijg antwoord op de volgende vragen:

Kun je in het kort vertellen welk plan je hebt gerealiseerd?

Abel: Sinds oktober vorig jaar werk ik zelfstandig onder de naam Abeltje.org. Ik moedig mensen aan om hun huis en garderobe op te ruimen, zodat ze meer ruimte in huis creëren. Dit leidt automatisch tot meer ruimte in het hoofd. Vervolgens neem ik deze spullen van ze over, en voor de spulletjes die goed verkoopbaar zijn, ontvangen ze een vergoeding. Het verkopen gaat via mijn webshop; www.Abeltje.org, andere 2e hands sites en fysiek op de markt.

Enerzijds help ik mensen dus van hun ballast af en tegelijkertijd geef ik goed design en ambachtelijk gemaakte kleding & accessoires van zeer hoge kwaliteit een tweede leven.

foto abelHoe lang had je dat plan voordat je de eerste stap zette?

Abel: Het was eigenlijk een heel recent idee, dat nauw aansloot bij mijn eigen situatie. Ik had al wel langer het gevoel dat ik in mijn baan mijn talenten niet echt meer kwijt kon. Ik was van de ene functie naar de andere doorgegroeid en deed al lang niet meer waar ik het allerbeste in was en blij van werd. In direct contact met klanten. Dit werd steeds duidelijker nadat ik terugkeerde van mijn zwangerschapsverlof. Negen maanden na de geboorte van mijn zoontje heb ik dan ook ontslag genomen. Eenmaal thuiszittend merkte ik hoeveel onnodige spullen we in huis hadden. Ik ben deze gaan verkopen en kreeg van dit proces enorm veel energie. Vervolgens ontdekte ik dat het resultaat me ontzettend veel rust gaf. Ik ging dit heel enthousiast vertellen aan mijn omgeving, waarop zij mij vroegen dit ook voor hun te doen. En zo is het idee van Abeltje.org ontstaan…

Wat is je persoonlijke drijfveer, waarom wil je dit heel graag?

Abel: Behalve dat het me veel voldoening geeft om te ondernemen en in mijn spaarzame tijd iets te doen wat ik echt leuk vind, word ik ook heel blij van het duurzame karakter. Ik zag een You Tube filmpje; ‘The story of stuff’ en dat vond ik echt een eye-opener. Dit filmpje gaat over het misbruik van het productieproces van oneindig veel producten. We willen allemaal goedkope en nieuwe spullen, maar vergeten na te denken over waar deze grondstoffen vandaan komen, hoeveel vervuiling er in het proces zit, wie er uitgemolken zijn om de producten te maken (anders kunnen ze niet goedkoop zijn…), terwijl we zoveel spullen in omloop hebben. En hiervan gebruiken we maar 30%. Mijn visie is om de overige 70% te verkopen aan mensen die dit nodig hebben, waardoor iedereen mooie spulletjes heeft voor een klein prijsje zonder een productieproces.

Welke kleine stappen kan jij mensen aanraden?

Abel: Mij heeft een aantal dingen geholpen. Ten eerste investeer ik in de opbouw van mijn bedrijf in plaats van een luxe leven, dat is op dit moment gewoon niet belangrijk. Verder doe ik vaste acties op vaste dagen, dat geeft me overzicht. Op maandag inkoop en fotografie, op woensdag promotie. In de ochtend mail, in de middag distributie en financiën etc. En ik vertel iedereen enthousiast over wat ik doe. Zo zet ik mijn netwerk heel actief in voor het krijgen van bekendheid en klanten. Samenvattend dus: overzicht krijgen, structuur aanbrengen, investeren in kennis, hulp vragen en je idee delen. Dat kun je ook al heel goed doen naast een baan en zo klein beginnen.

Voor wiens hulp, advies of inspiratie bij je nog altijd dankbaar en waarom?

Abel: Ik ben vooral heel blij dat mijn vriend me heeft aangemoedigd in plaats van belemmerd. Hij had bij wijze van spreken eerder door dat mijn baan niet veel voldoening meer gaf dan ik. En hij heeft me vervolgens gestimuleerd om stappen te zetten en ontslag te nemen. Nog zonder dat ik een plan had voor daarna. Het was fijn om te ervaren dat hij daar alle vertrouwen in had.

Welke struikelblokken heb je moeten overwinnen om je plan te realiseren?

Abel: Ik heb vooral moeten leren om met onrust en onzekerheid om te gaan en geduld uit mezelf te halen. Of iets een succes wordt, moet je gaandeweg ervaren. Je leert als ondernemer in ieder geval met je eigen beperkingen omgaan, want je kunt je achter niemand verschuilen.

Wat is er zo geweldig aan het leven dat je nu leidt?

Abel: Ik vind het fantastisch om eigen baas te zijn, zelf verantwoordelijkheid te dragen en mijn eigen tijd in te kunnen delen. Dat is gewoon heel fijn als je een klein kind hebt. Verder past het directe contact met klanten helemaal bij wat ik oorspronkelijk ben gaan doen en bij wie ik ben. Het staat heel dicht bij mezelf en dat is kwetsbaar, maar ook heel spannend en opwindend. Ik houd van de mensen die ik tegenkom. Zowel van de klanten bij wie ik uitzoek en inkoop, als van de mensen op de markt als van de enthousiaste klanten van de webshop. Ik maak gewoon van alles een sport en heb enorm veel plezier in wat ik doe.

Wil je meer weten over Abel of de online winkel, kijk dan op www.Abeltje.org of volg haar op twitter via @BoutiqueAbeltje

Kun je meer inspiratie gebruiken om jouw missie te vinden en gaan leven? Doe dan mee met de inspiratieworkshop Klaar!

 


Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment

Ontvang mijn gratis e-boek

'Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent'

E-book ipad cover; "Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent"

Meld je hier aan voor het gratis e-boek en ontvang automatisch Karianne's Tips en Inspiratie.

 
 
 

Jouw gegevens verstrek ik nooit aan anderen en je kunt je eenvoudig weer afmelden.

Facebook