Hoe Jacqueline Backers en Caroline Mulders dromen én doen

Elke twee maanden interview ik een dromer die nu ook een doener is. Over wensen, acties, successen, hindernissen, overwinningen, kansen, mijlpalen, lessen, opbrengsten en alles wat je verder tegenkomt bij het realiseren van een droomplan.

Deze keer zijn Jacqueline Backers en Caroline Mulders van het GrachtenAtelier aan het woord. Caroline werkte hiervoor als freelance styliste voor onder andere Tommy Hilfiger en is kunstenares. Jacqueline heeft een opleiding gedaan aan de Hogere Hotelschool en heeft lang gewerkt als manager Werving & Selectie. Laatstgenoemde verkocht een paar jaar geleden alles en is met haar man de wereld rond gaan zeilen. Toen kreeg ze al snel veel ideeën die eruit moesten en ging ze schrijven over de reis. Zo ontdekte ze dat ze bij terugkomst meer creatief en informeel wilde gaan werken. Caroline werd intussen moeder en wilde weer meer gaan schilderen.

Ik ontmoet de tweelingzussen in hun GrachtenGalerie op de Oudegracht 185 in Utrecht en krijg antwoord op de volgende vragen:

Kunnen jullie in het kort vertellen welk plan jullie hebt gerealiseerd?

We hebben een evenementenbureau met eigen locaties opgezet: het GrachtenAtelier. We geven workshops op twee terreinen: creatief en culinair. We hebben alles zelf bedacht en inmiddels zijn we met 35 medewerkers. We werken veel met studenten en stagiaires, die alle ruimte krijgen voor eigen inbreng. We hadden bij het begin in 2006  geen heel vastomlijnd idee over waar het heen moest. We kozen wel steeds een richting, maar we stonden ervoor open om gaandeweg de koers aan te passen. Nu hebben we ook een galerie, waar Caroline haar schilderijen exposeert in combinatie met wisselende gastexposanten.

foto grachtenatelier

Hoe lang hadden jullie dat plan voordat je de eerste stap zette?

Jacqueline kwam met het idee van de workshops, en de start is eigenlijk heel organisch gegaan. Onze moeder had een interieurwinkel aan de Oudegracht en daar konden we in een stukje van de werfkelder beginnen. Toen we startten deden we alleen creatief en culinair is daar later bijgekomen. We hebben een kans herkent en gepakt, maar het idee op zich staat heel dichtbij onszelf. We organiseerden als kinderen ook altijd alle feestjes. Toen onze moeder met de winkel stopte zijn we gaan uitbreiden. De galerie bestaat nu twee jaar en even verderop is een tweede locatie waar we de culinaire workshops geven. Onze klanten zijn zowel particulieren als bedrijven.

Wat is jullie persoonlijke drijfveer, waarom willen jullie dit heel graag?

We voelen ons heel gelukkig als ondernemer. Keuzes maken en beslissingen nemen doen we gewoon heel graag. Het zit ook in onze genen, en we genieten van de vrijheid. We houden elkaar op een positieve manier scherp. Het is ook heel leuk om je zakelijke kant te kunnen laten zien. Caroline is heel goed met alle cijfers en Jacqueline is echt in haar element als gastvrouw en spreker voor groepen. En een baan is tegenwoordig ook niet zo zeker meer, dus daar hoef je het niet voor te laten. Verder zijn we altijd onderdeel van feestjes, mensen komen hier al met een positief gevoel binnen en dat is heel fijn werken.

Welke kleine stappen kunnen jullie mensen aanraden?

Wij hebben ons bedrijf eerst twee jaar gecombineerd met een parttime baan. Ons advies is om klein te starten en je idee in je eigen tijd uit te werken. Je kunt bijvoorbeeld heel goed met een Facebook-pagina beginnen in plaats van met een website. Ontdek of je het echt wilt en kijk of je er veel voor over hebt. Je moet bereid zijn om te investeren, want dat heb je nodig om te slagen. En laat je niet gek maken door anderen. Bepaal je eigen koers en tempo. Luister naar advies, maar beslis zelf en vertrouw op je eigen gevoel. Onderzoek ook of je idee bestaansrecht heeft als je ervan wilt gaan leven. Verder moet je ook een beetje geluk hebben en de kansen pakken als die zich voordoen.

Voor wiens hulp, advies of inspiratie zijn jullie nog altijd dankbaar en waarom?

We hebben veel steun aan onze moeder en haar enorme geloof in ons. Ze helpt ons ook regelmatig, zoals nu bij het inrichten van een nieuwe expositie. Verder helpt het geloof in onszelf erg mee. Dat maakt het makkelijker om met twijfels uit de omgeving om te gaan, want die zijn er af en toe ook. Soms snappen mensen niet zo goed waar we mee bezig zijn of vinden ze de stappen die we nemen een te groot risico. Zoals nu bijvoorbeeld met het aankopen van dit pand. ‘In deze tijd?’ zeggen ze dan. Terwijl wij juist het gevoel hebben dat dit hét moment is om het wel te doen.

Welke struikelblokken hebben jullie moeten overwinnen om het plan te realiseren?

Echte struikelblokken zijn er niet geweest. Je komt alleen altijd tijd te kort in combinatie met een gezin. Dus moet je heel effectief met je tijd omgaan. En hulp in durven schakelen is heel belangrijk. Verder is er altijd een rotsvast vertrouwen geweest. Toen Jacqueline van haar reis terugkwam, ging ze weer even bij haar oude bedrijf aan de slag en daar presteerde ze al snel weer heel goed. Wat ik voor een ander kan, moet ik toch ook voor mezelf kunnen doen, was haar gedachte. Dat het dan nu zo goed lukt met het GrachtenAtelier is natuurlijk fantastisch.

Wat is er zo geweldig aan het leven dat jullie nu leiden?

Ja, toch vooral de vrijheid en het eigen baas zijn. Ervoor kunnen kiezen om overdag iets met je kinderen te doen en dan ’s avonds weer aan het werk te gaan, is geweldig. En we zitten echt helemaal op onze plek. We doen wat bij ons past en wat we leuk vinden. Het hebben van een eigen bedrijf is heel veelzijdig, je kunt van alles doen.

Op welke vraag uit jullie begintijd hebben jullie nu antwoord?

Wat is het GrachtenAtelier precies, waar gaat het heen? Dat hadden we in het begin nog helemaal niet zo duidelijk voor ogen. Nu weten we wat het concept is en kunnen we verder bouwen. Het is onze droom om onszelf nog meer neer te zetten als kunstenares en gastvrouw.

Wil je meer weten over Het GrachtenAtelier, kijk dan op www.grachtenatelier.nl of volg ze op twitter via @GrachtenAtelier


Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment

Ontvang mijn gratis e-boek

'Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent'

E-book ipad cover; "Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent"

Meld je hier aan voor het gratis e-boek en ontvang automatisch Karianne's Tips en Inspiratie.

 
 
 

Jouw gegevens verstrek ik nooit aan anderen en je kunt je eenvoudig weer afmelden.

Facebook