Hoe Nienke Lokhorst droomt én doet

Elke twee maanden interview ik een dromer die ook een doener is. Over wensen, acties, successen, hindernissen, overwinningen, kansen, mijlpalen, lessen, opbrengsten en alles wat je verder tegenkomt bij het realiseren van een droomplan.

Dit keer spreek ik Nienke Lokhorst van Coachloper. Met Coachloper wil zij de marktplaats van coaching zijn. Het is haar ambitie om er voor te zorgen dat het in 2020 voor Nederlanders net zo gewoon is om een paar keer per jaar naar een coach te gaan als naar de kapper of tandarts.

Waarom? Omdat coaching mensen vooruit helpt in hun leven en in hun werk. Omdat het nieuwe mogelijkheden biedt voor mensen die zijn vastgelopen. En omdat iedereen die zij kent er gewoon een veel rijker en blijer mens van wordt.

We spreken elkaar in haar woonplaats Bunnik en ik krijg antwoord op de volgende vragen:

Hoe ben je gekomen waar je nu bent?

foto nienkeSinds 2000 heb ik eerst tien jaar lang een tekst- en redactiebureau gerund. Daarvoor drie verschillende studies gedaan. Geen enkele afgerond. Toen ik studeerde was ik lang niet altijd blij. Ik heb lol gehad maar er is ook veel zinloos geweest. Roken, veel te veel drinken, tot laat uitgaan en slecht eten, ik deed het allemaal.

Toen anderen wél gingen afstuderen, begon er toch wat te knagen en werd ik zelfs depressief. Op een gegeven moment ben ik via de huisarts hulp gaan zoeken. De eerstelijns psycholoog en het RIAGG waar ik toen terecht kwam voegde voor mij niet veel toe.

Pas toen ik een coachopleiding ben gaan volgen, kwam ik mensen tegen die mij echt verder hielpen. Ik heb toen ook voor het eerst zelf een coach gezocht. Voor mij was dat de beste stap die ik had kunnen zetten, het heeft een echte omslag veroorzaakt. Na het krijgen van mijn drie dochters ben ik in 2011 een eigen coachpraktijk gestart.

Kun je in het kort vertellen welk plan je bezig bent te realiseren? Wat wil je graag bereiken?

Mijn eigen weg vormt de basis voor Coachloper. Ik zag dat ik niet de enige was die hulp kon gebruiken. Hulp vragen zoals ik gedaan heb is bij veel Nederlanders nog helemaal niet vanzelfsprekend en daar wil ik graag verandering in brengen.

Voor mensen die wel hulp willen zoeken is internet een toegankelijke eerste stap. Met Coachloper heb ik voor ogen het gemakkelijker voor mensen te maken om een geschikte coach te vinden én om informatie en inspiratie aan te reiken over allerlei onderwerpen.

Als kind wilde ik al graag gezien worden en iets moois neer zetten. Welk kind niet trouwens? Ik vond het ook leuk om op een podium te staan. Toch kwam er een moment dat ik dat helemaal niet meer durfde. Faalangst. En geen steun vanuit mijn omgeving of daarin gewoon niet de juiste mensen tegengekomen. Nu denk ik: Heel Nederland mag mij kennen, mij zien. En ik hoop dat ze een mooi mens zien, die iets moois in de wereld neerzet. In elk geval zien ze een open en kwetsbare vrouw, die tegelijkertijd bevlogen en krachtig is.

Het zou mooi zijn als ik er iets aan kan bijdragen dat mensen ontdekken dat fouten maken niet erg is en dat het leuk is om je te laten helpen. Fouten kan ik het eigenlijk niet eens noemen. Het is experimenteren wat je doet. Net als een kind. Een kind experimenteert aan één stuk door. Op latere leeftijd lijken wij dat wel eens verleerd te zijn. “Gun jezelf om te experimenteren en heb mededogen met jezelf” is een van mijn huidige motto’s.

Hoe lang had je het plan voordat je de eerste stap zette?

Twee maanden na het eerste idee ben ik begonnen. Veel sneller en daadkrachtiger dan ik vroeger was. Ik ben veel minder perfectionistisch geworden, laat me niet meer afleiden door eventuele belemmeringen. Ik ga gewoon en dat brengt me héél erg veel. Ook grote uitdagingen. En ook heel veel plezier. Flow kan ik wel zeggen.

Wat is jouw persoonlijke drijfveer, waarom wil je dit heel graag?

Ik wil zo graag dat de buurvrouw, bij wijze van spreken, ook haar ingang kan vinden naar bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen. En net dat zetje naar een eerste stap krijgt. En ik geloof oprecht dat we een prettiger samenleving krijgen als meer mensen een paar keer per jaar naar een coach zouden gaan. En aan de slag zouden gaan met hun frustraties en verdriet. Of met de dingen die hen tegenhoudt om verder te komen in het leven.

Welke kleine stappen kun je mensen aanraden? Wat voor tips heb je?

De meest voor de hand liggende is natuurlijk: ga naar een coach. Als je echt dromen hebt en de daadkracht mist, dan zijn er belemmeringen en daar kan een coach je echt goed bij helpen. Als je er maar voor open staat. Dat is stap één. Verder is het heel goed om elke dag aandacht te besteden aan je plan of droom, al is het maar een minuutje. Dat hoeft helemaal niet concreet en daadkrachtig te zijn, je aandacht er op richten en dromen is genoeg. Zo houd je het proces gaande, zonder nog maar iets te doen.

Welke struikelblokken heb jij moeten overwinnen om te kunnen doen wat je nu doet?

Ik had een laag zelfbeeld. Ik had vroeger nooit naar een video van mijzelf kunnen kijken en denken: dat doe je leuk. Nu wel. En ik was veel te perfectionistisch en had faalangst. Die twee horen volgens mij bij elkaar. Soms brengt iets wat fout gaat overigens iets onverwacht moois heb ik ontdekt.

Voor wiens hulp, advies of inspiratie ben je nog altijd dankbaar en waarom?

Ik laat me door veel mensen inspireren, ik heb niet één leermeester. Ik heb wel heel veel geleerd van mijn eerste begeleider op mijn coachopleiding, Robert Hartzema, een lichaamsgerichte therapeut. Dat alles vanuit het lijf vertrekt was voor mij een echte ontdekking. Mijn coachopleidingen waren een enorme bron van inspiratie. Maar ook de verschillende coaches die ik heb gehad.

En gek genoeg, maar hen wil ik zeker niet overslaan: ook mijn ouders zijn inspirerend voor mij. Vroeger kon ik alleen het deel zien wat ik zo enorm miste en dus niet van hen had gekregen. Nu zie ik ook vooral wat zij mij wél hebben meegegeven en ben ik hen daar dankbaar voor. Vooral voor deze twee: vertrouwen in het leven en de mens. En verantwoordelijkheid nemen voor jezelf.

Wat is er zo geweldig aan het leven dat je nu leidt?

Dat ik zo ontzettend veel mooie mensen ontmoet, een vrije geest kan hebben en er heel veel uitdagingen zijn. En er is meer ruimte om mijn leven in te richten zoals ik fijn vind. Er gebeuren ook teleurstellende dingen, maar het overheersende gevoel is vrij en blij. Verder leef ik erg in het moment en ben ik blij dat ik het aandurf. Ik vind wel dat ik nu nog te veel werk en daar wil ik gaandeweg meer balans in aanbrengen.

Hoe maak je jezelf zichtbaar?

Onlangs hebben we met Coachloper de Grow & Flow gelanceerd, een gratis online magazine voor mannen en vrouwen die geïnspireerd willen leven en werken. Dat maken… samen met een paar mensen om mij heen… daar word ik superblij van. En sinds een paar jaar organiseren we de Professionaliseringsdag voor de Ondernemende Coach. 17 april is de 3de editie al weer. Het thema is deze keer: zichtbaar.

Wat heb je nodig om verder te groeien, waarmee kunnen mensen je helpen?

Ik heb me er inmiddels in gespecialiseerd om veel mensen te bereiken. Maar ik ben nog lang niet klaar. Ik wil nog veel meer mensen bereiken. Binnenkort ga ik (weer) op zoek naar personen of partijen die me daar verder bij kunnen helpen. Als jij dit leest en denkt ‘Dat ben ik’, dan kun je altijd een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je meer weten over Nienke en haar bedrijf, kijk dan op www.coachloper.nl of volg haar op Facebook

Heb jij zelf een mooi plan en ben je door het lezen van dit interview geïnspireerd om dat concreet te maken? Vraag dan hier de gratis e-cursus 'In 12 stappen op weg van dromen naar doen' aan.

Denk je dat dit interview interessant is voor mensen uit jouw netwerk? Fijn als je het dan met ze deelt via onderstaande knoppen.


Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment

Ontvang mijn gratis e-boek

'Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent'

E-book ipad cover; "Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent"

Meld je hier aan voor het gratis e-boek en ontvang automatisch Karianne's Tips en Inspiratie.

 
 
 

Jouw gegevens verstrek ik nooit aan anderen en je kunt je eenvoudig weer afmelden.

Facebook