Wat als je baan opzeggen (nog) geen optie is?

Heel af en toe kom ik ze tegen, mensen die rigoureus het roer omgooien en hun baan van de ene op de andere dag opzeggen. Meestal nadat er iets gebeurd is dat de emmer deed overlopen. Op het werk, maar vaker nog in de privesfeer.

Maar veel mensen kiezen voor de geleidelijke weg. Een beetje minder van het ene (werk) om ruimte te maken voor iets nieuws. En voor dat nieuwe zul je meer energie hebben als je het werk dat je doet, zo positief mogelijk maakt. De gedachten dat het bestaande werk voor inkomen zorgt, motiveert de meeste mensen niet voldoende om er vreugde en vervulling uit te halen.

klapdeurWR

Maar wat dan wel?

De volgende tips kunnen je helpen.

• Neem de tijd om op te schrijven met welk idee je ooit bent gaan doen wat je nu doet. Waarom leek het je ooit aantrekkelijk en aan welke van die verwachtingen voldoet het WEL?

• Maak een lijst met zoveel mogelijk dingen die je doet in je werk die je betekenisvol vindt voor jezelf én/of anderen. Dat kunnen ook hele kleine dingen zijn als ‘de glimlach waarmee ik collega’s in de ochtend begroet’ of ‘het compliment dat ik in de vergadering geef’.

• Onderzoek hoe jij je graag wilt voelen op je werk, wat maakt dat je je (soms) zo voelt en wat zou je zelf kunnen doen om je vaker zo te voelen. Door dingen te kiezen waar jij regie op hebt, kun je meer invloed hebben op het krijgen van een goed gevoel. Wat kan je doen om jouw werk wat meer op te fleuren.

• Benoem drie dingen waarmee je echt zou willen stoppen op je werk. Onderdruk je neiging om meteen te zeggen dat iets niet kan, vaak blijkt er meer mogelijk dan je denkt. Soms kom je er achter dat een collega juist graag een van jouw taken zou doen en andersom. Van ruilen komt in dat geval vast geen huilen.

• Ga voor jezelf na wat je op je huidige plek nog kunt leren waar je in je gedroomde situatie veel aan kunt hebben. Probeer nieuwe dingen uit, neem eens wat meer risico en wees trots op de stappen die je zet.

Niet zelden heb ik gemerkt bij klanten dat hun bestaande baan ineens toch weer een stuk beter ging voelen na het volgen van deze tips. Niet het werk, maar de invulling van het werk bleek wat er niet helemaal goed zat. En soms ook niet en werd nog duidelijker dat verandering van baan uiteindelijk toch echt de beste optie was.

Herken jij je in dit verhaal? En kun je wel wat hulp gebruiken? Vraag dan hier het gratis e-boek ‘Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent’ aan of meld je aan voor de workshop ‘Wat wil je nou?


Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment

Ontvang mijn gratis e-boek

'Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent'

E-book ipad cover; "Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent"

Meld je hier aan voor het gratis e-boek en ontvang automatisch Karianne's Tips en Inspiratie.

 
 
 

Jouw gegevens verstrek ik nooit aan anderen en je kunt je eenvoudig weer afmelden.

Facebook