Waarom je als ondernemer niet zonder een growing mindset kunt en hoe je er een krijgt

Zoef, met een sierlijke bocht vliegt het zoveelste schrift door het lokaal. ‘Kijk daar nog maar eens goed naar’ buldert ze door het lokaal. Ze kon er wat van, mijn juf uit klas 3 en 4. We waren acht en het maken van fouten werd zo bestraft. Ik schaamde me vaak kapot en was niet de enige.

schriftSinds een jaar of vijftien heb ik er wel weer lol in: fouten maken, uitdagingen aangaan, onbekende dingen doen, vallen en opstaan.

Maar dat is dus wel eens anders geweest. En niet zo gek, begrijp ik nu: ik had last van een fixed mindset.

Wat dat is, hoe je het krijgt en vooral ook hoe je er weer van afkomt is waardevolle kennis voor iedere ondernemer. Ik leerde er vorig jaar over uit het boek: Mindset van de psychologe Carol Dweck. Fascinerende materie. 

In het kort de theorie. Je kunt als mens door het leven gaan met twee soorten instellingen: een fixed en growth mindset. De basis hiervan ligt veelal in de jeugd en in de manier waarop je toen feedback hebt gekregen op je prestaties.

Als je een fixed mindset hebt geloof je dat je bent wie je bent en je kunt wat je kunt. Als je een growth mindset hebt geloof je dat wat je nu bent en kunt slechts een momentopname is en in de toekomst kan veranderen of ontwikkelen.

Een fixed mindset krijg je als je veel geprezen wordt voor je intelligentie en talenten. Een growth mindset ontwikkel je als je veel geprezen wordt voor je inspanningen en doorzettingsvermogen.

Als je het idee hebt (als kind, maar ook als volwassene) dat je erg slim en getalenteerd bent, zul je die status graag willen behouden en geen fouten willen maken. Uitdagingen en risico’s ga je daarom graag uit de weg. Stel je voor dat het mis gaat en mensen zien dat je toch niet zo heel goed bent?Als je het idee hebt dat je overal beter in kunt worden en fouten maken een manier is om je te ontwikkelen, zal je moeilijke en uitdagende zaken juist opzoeken. En precies dat is wat een ondernemer nodig heeft. Je moet durven leren en groeien om verder te komen.

Zelf doe ik nog altijd iets liever goed dan fout, maar ervaar ik ook dat ik van mijn fouten veel meer leer. Als jij een fixed mindset hebt, dan is de kans groot dat je een slim en getalenteerd persoon bent. Iemand die nog verder kan komen met een growth mindset.

En hoe ontwikkel je die nou?

  1. Concentreer je bij alles wat je doet op de inspanning die je levert.
  2. Wees trots op de uitdagingen die je aangaat en beloon jezelf daarvoor, los van het resultaat
  3. Benoem voor jezelf steeds heel concreet wat je geleerd hebt van wat er mis gaat.
  4. Neem alleen de inzet van anderen als voorbeeld en niet hun resultaat
  5. Durf je fouten aan anderen te laten zien en om hulp te vragen bij wat je te leren hebt.
  6. Wees eerlijk naar jezelf over wat je hebt bereikt en wat nog niet.
  7. Geef jezelf iedere dag de kans om opnieuw te beginnen met leren en groeien.

Vind jij dit, net als ik, ook interessant met oog op het opvoeden van je kinderen? Dan kan ik je het volgende filmpje aanraden.

Kun je als ondernemer wat hulp gebruiken bij het ontwikkelen van een growing mindset? Dan is een individueel coachtraject bij Firma Klaar voor de Start wellicht iets voor jou. Mail of bel met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0653 815766 voor een gratis skype-intake.

Je kunt ook eerst met me kennismaken tijdens het webinar op maandag 7 december. Hierin laat ik je ontdekken hoe jij je echt wilt voelen en hoe je daar je plannen voor 2016 op af kunt stemmen. Je kunt je hier aanmelden.


Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment

Ontvang mijn gratis e-boek

'Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent'

E-book ipad cover; "Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent"

Meld je hier aan voor het gratis e-boek en ontvang automatisch Karianne's Tips en Inspiratie.

 
 
 

Jouw gegevens verstrek ik nooit aan anderen en je kunt je eenvoudig weer afmelden.

Facebook