Moet je zelfverzekerd zijn om goed uit de verf te komen?

“Jee, wat een leuke training zag ik laatst van je voorbij komen. Goed hoor, maar jij bent dan ook heel zelfverzekerd. Dat zou ik ook wel willen.” Zo ging vorige week een gesprek met iemand die ook ooit gecoacht had in het vinden van een nieuwe werkrichting en nu op straat tegenkwam.

Uhm, nou. Niet altijd. En de grap is, dat hoeft ook niet. Natuurlijk is het heerlijk om iets te doen waarvan je zeker weet dat je het kunt en waaraan je vol vertrouwen begint. Ikzelf heb in veel werkzaamheden, trainingen en coachvragen inmiddels zoveel ervaring dat ik weet dat ik ze onder de knie heb en geen twijfels meer ken.

Maar ik stort me ook regelmatig in iets nieuws en dan is er van zelfverzekerdheid nog niet altijd direct sprake. Maar je zelfverzekerd voelen en zelfverzekerd handelen zijn twee verschillende dingen. Zo weet ik van mezelf dat ik bijna altijd veel beter in iets ben dan ik me voorstel. Dat ik de lat vaak te hoog leg en dat ik wat ik kan nogal vanzelfsprekend vind.

mier vlad

En dus luister ik op dit gebied niet al teveel naar mijn gevoel, ga ik gewoon aan de slag en zie ik wel wat er van komt. En heb ik ondertussen ook weleens dagen waarop ik zin heb om me te verstoppen en heel hard weg te rennen van alle spannende dingen die me te doen staan als ondernemer.

Maar ik weet dat ze niet écht eng zijn. Dat de spanning hoort bij groter groeien, jezelf laten zien en ambitie hebben om met veel mensen aan de slag te gaan. En bij de angst om door de mand te vallen. Wat natuurlijk nooit gebeurt.

Herken jij dat ? Dan heb ik drie tips voor je die mij helpen op onzekere momenten:

1. Neem wat anderen zeggen serieus. Een compliment, een aanbeveling: wuif ze niet weg en dicht ze vooral toe aan jouw kwaliteiten. En als een ander denkt dat je iets kan, geloof haar of hem dan.

2. Het hoeft niet perfect om waardevol te zijn. (10x herhalen )

3. Angst betekent niet dat je het niet kunt, maar dat je aan het groeien bent. Wat jij denkt is vaak een leugen die alleen dient om jouw te beschermen tegen gevaar dat niet werkelijk dreigt.

Heb jij soms het gevoel dat je je kleiner houdt dan je wilt? Dat er meer in je zit dan eruit komt? En wil je jezelf met meer overtuiging laten zien? Dan is de online training ‘Beter uit de verf!’ zeker iets voor jou.

Je kunt tot zondag 11 november nog meedoen met de gratis eerste les. Schrijf je in via deze pagina. Je ontvangt dan ook een uitnodiging voor de virtuele bijeenkomst op donderdag 8 november om 20.30.


Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment

Ontvang mijn gratis e-boek

'Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent'

E-book ipad cover; "Drie stappen op weg naar werk waar je in je element bent"

Meld je hier aan voor het gratis e-boek en ontvang automatisch Karianne's Tips en Inspiratie.

 
 
 

Jouw gegevens verstrek ik nooit aan anderen en je kunt je eenvoudig weer afmelden.

Facebook